TQ Sudi Follow Saya
Tuesday, 9 August 2011
Bingka Roti Berjagung
Bahan-bahannya:
3 biji telur gred A
150gm gula castor
100gm mentega, dicair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
300gm roti putih, didadu kecil
200gm tepung gandum
1 liter santan (boleh campur susu segar)
1 camca teh esen vanilla
200gm jagung krim dalam tin
Cara:
Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15-20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminium tadi dengan mentega.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment