TQ Sudi Follow Saya
Tuesday, 9 August 2011
Tiramisu
Bahan2:
2 x 250g mascarpone cheese/ cream cheese pun boleh
2 x 100g Fresh cream ( boleh dikurangkan jika mahu)
2 biji kuning telur
5 sudu besar gula (saya guna icing)
1 sudu kecil jus lemon
1 pack lady fingers/sponge fingers (Savoiardi)/biskut marie pun boleh
vanilla
Serbuk koko
1 cawan nescafe
Cara-cara:
Pukul kuning telur, vanilla dan gula hingga berkrim lebih kurang 10-15 min.
Kemudian double boil kan bahan tadi dan sejukkan.
Masukkan bahan tadi bersama marscapone cheese dan fresh cream dan kacau hingga rata.
Celupkan sponge fingers/lady fingers kedalam air kopi tetapi jgn terlalu lama, nnti serap air terlalu byk dan tiramisu akan jadi lembik. Saya selalu guna bekas yg besar untuk golekkan lady fingers kedalam air kopi.
Setelah di celup kedlm air kopi, aturkan lady fingers pada bekas sebagai lapisan pertama.
Lepas tu sapukan marscapone cheese keatas lapisan pertama. Ulangkan pada lapisan kedua.
Ayakkan serbuk koko diatasnya dan sejukkan didalam peti sejuk seelok2 nya semalaman.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment