TQ Sudi Follow Saya
Tuesday, 9 August 2011
Sago Gula Melaka
300gm sago
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
1 ketul gula melaka (*potong kecil)
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
* - dimasak hingga larut n pekat. Tapis dan sejukkan.
Cara...
Didih air, masukkan daun pandan n warna hijau, cuci sago dan masukkan dlm air didih n masak hingga sago jernih. Tutup api n biarkan 2-3 minit. Angkat, toskan dan cuci bwh air mengalir utk hilangkan kanji. Tos dan isi dlm acuan. Simpan dlm fridge 1 - 1 1/2 jam.
Keluarkan sago dari acuan, msk dlm mangkuk kecil, tuang sedikit air gula melaka dan santan....boleh hidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment