TQ Sudi Follow Saya
Tuesday, 9 August 2011
Sotong Oriental
Bahan-bahan:
500gm sotong - bersihkan & potong, celur sedikit & toskan
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji cili hijau - dihiris
garam & gula - secukup rasa
Bahan-bahan pes:
2 s/b pes tomyam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas
Cara-cara:
Panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan.
Campurkan bahan-bahan pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
Masukkan sotong dan cili hijau dan kacau rata.
Masukkan garam (jika perlu), gula dan masak selama 5 minit.
Matikan api dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment