TQ Sudi Follow Saya

Tuesday, 9 August 2011

Karipap


Bahan-bahan (untuk inti):
600gm potato - potong dadu
150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
500gm bawang besar- potong dadu
3/4 cwn daging - potong halus
3/4 cwn minyak
3 sb rempah kari
1 sb bawang putih kisar
2 sb gula
1 1/2 sb garam
1 asam keping
Cara-cara:
Dlm kuali, panaskan minyak, masukkan potato & carrot. masak sampai lembut. Dengan menggunakan senduk berlubang, tos minyak, angkat danketepikan.
Dengan kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potatato, masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga wangi & lembut.
Masukkan rempah kari dan daun kari jika ada. Masukkan daging dan kacau sekejap.
Masukkan potato & carrot dan kacau lagi.
Masukkan gula & garam & asam keping.
Setelah cukup rase, tutup api dan sejukkan .


Bahan-bahan (untuk kulit):
4 cawan tepung
3/4 cawan minyak-panaskan
3/4 cawan air - atau lebih
1 sk garam
Cara-cara:
Masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn garfu.
Bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai dan masukkan air.
Uli sampai rata sebati. Bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. Bila dah siap. tutup dgn plastik agar tidak kering.
Menggunakan rolling pin, gelek tetapi jgn terlalu nipis.
Masukkan inti, kelim dan goreng dengan api perlahan.

No comments:

Post a Comment