TQ Sudi Follow Saya
Monday, 8 August 2011
Nasi Tomato
Bahan-bahannya:
5 cawan beras basmathi (cuci dan rendam 20 minit dan toskan)
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato, dicincang halus
1/2 cawan tomato puree
2 camca besar mentega - letak minyak sapi
5 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan - disimpul
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
3 biji buah pelaga *
3 kuntum bunga cengkih *
1 kuntum bunga lawang *
1 batang kayu manis * (*rempah tumis)
Air - ikut sukatan beras
Garam - secukup rasa
Bahan hiasan:
Kacang pis
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara:
Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumiskan rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air dan masak hingga mendidih dan matikan api.
Masukkan beras dalam rice cooker dan tuang no.2 dalam rice cooker tadi dan tambahkan garam dan gaul beras hingga rata dengan semua rempah2 tadi.
Masak seperti biasa dan balik2kan nasi agar betul2 masak.
Hias dengan hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment