TQ Sudi Follow Saya
Monday, 8 August 2011
Gulai ikan tongkol
Bahan-bahan:
4 keping ikan tongkol
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun - potong ikut selera masing2
6 biji cili api
1 inci lengkuas
1 keping asam gelugur
7 ulas bawang merah
5 biji telur rebus
1 inci kunyit hidup (i letak kunyit serbuk)
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
minyak untuk menumis
Cara-cara:
Blend cili kering, kunyit, lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
Campurkan 1/2 paket rempah kari ikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih, masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam, gula dan asam keping.
Biarkan mendidih hingga ikan masak. Kemudian taburkan cili api.
Masukkan telur rebus dan masak sekejap. Kemudian padamkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment