TQ Sudi Follow Saya
Monday, 8 August 2011
Laksa Sarawak
Bahan-bahan:
150gm pes laksa Sarawak - guna brand Liza's
1 pekat bihun - dicuci n celur
200gm udang basah
200gm santan
2 keping tauhu - digoreng dan dihiris
100gm tauge - dicelur
3 ketul dada ayam - direbus dan dicarik halus
1 1/2 liter air
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
sedikit daun ketumbar/daun sup - diracik
1 helai daun limau purut
4 biji limau kasturi - dibelah dua
garam dan gula - secukup rasa
2 biji telur - digoreng dan dihiris halus
Untuk Sambal:
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering
1/2 inci belacan
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit garam, gula dan asam jawa
Cara-cara:
Panaskan air hingga mendidih. Masukkan udang (dengan kulit dan kepalanya) dan rebus hingga masak. Kemudian keluarkan udang dan tapiskan air rebusan dan masak semula.
Masukkan pula pes laksa, cili kisar serta serai ke dalam air rebusan udang tadi. Kacau dan tunggu sampai mendidih. Guna api perlahan.
Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Untuk sambal : Bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering dikisar halus. Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan pula bahan-bahan kisar tadi dan kacau lagi. Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Cara menghidang : Masukkan bihun, tauge, ayam, udang dan bahan lain dalam mangkuk. Tuangkan kuah, sambal dan hiaskan dengan daun ketumbar/daun sup dan perahkan limau.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment