TQ Sudi Follow Saya

Friday 19 August 2011

Lamb Chop With Black Pepper Sauce

Bahan² untuk menggrill
5 keping daging kambing
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar lada hitam
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar chilly flakes @ serbuk cili kasar
3 sudu besar sos BBQ
garam

Cara²
1. kisar bawang putih, bawang besar dan lada hitam hingga hancur.
2. lumurkan bahan kisar dan kesemua baha diatas pada daging kambing.
3. perapkan selama lebih kurang 1 jam atau lebih.
4. susun daging diatas tray pembakar, letakkan sesudu mentega @ margerin diatas permukaan setiap daging tersebut.
4 bakar @ grill daging tersebut di dalam oven selama 40 minit pada suhu 170C atau hingga masak
5. Air yang terhasil semasa proses menggril@ membakar jangan dibuang. ketepikan seketika.

Bahan² untuk Blackpepper & Mushroom Gravy
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 biji bawang besar - dadu
1 biji tomato - dadu
1 paket serbuk mushroom soup VONO - jenama lain pun boleh
500 - 700 ml air
7 biji cendawan butang
1 sudu besar margerin @ butter
1/2 cawan kicap manis
lebihan air dari daging kambing yang di grill
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
garam
gula (jika perlu)

Cara²
1. masukkan mentega @ margerin ke dalam periuk. tumis bawang besar hingga kekuningan.
2. kemudian masukkan tomato dan tumis lagi hingga tomato layu.
3. masukkan serbuk mushroom soup ke dalam mangkuk dan larutkan dengan sedikit air, kemudian tuang ke dalam periuk. kacau seketika.
3. masukkan air, lada hitam yang dikisar halus, serbuk pati ayam, lebihan air daging kambing yang digrill, dan kicap manis. kacau rata. (tak perlu sampai mendidih)
5. masukkan bahan² didalam periuk tersebut ke dalam blender. kisar seketika hingga lumat kesemuanya dan masukkan semula kedalam periuk tadi.
6. masak lagi gravy hingga mendidih.
7. masukkan cendawan butang yang dihiris, garam dan gula jika perlu.
8. satukan tepung jagung dengan 2sb air, kacau rata dan masukkan kedalam peruk. kacau hingga likat.
9. setelah likat dan mendidih, ketepikan sebentar.


Bahan Untuk Coleslaw
1/4 biji kobis ungu - kobis putih pun boleh
1 batang carrot
3 sb mayonis
1 sb yogurt asli
1 sk gula
sedikit serbuk blackpepper berperisa AJISHIO


Cara2
1. potong dadu kecil2 kobis dan carrot
2. gaulan bersama mayonis, yogurt, gula dan serbuk lada hitam hingga sebati.
3. masukkan kedalam bekas bertutup dan simpan dalam peti ais hingga masa hendak digunakan.


CARA MENGHIDANG:

dalam satu plate, letakkan daging kambing yang telah digrill tadi sekeping, curahkan sesenduk gravy. hidangkan berama tomato, daun salad, spiral potato, dan brokoli yang direbus dahulu dengan sedikit minyak dan garam. sedap makan panas². boleh juga dijadikan sajian istimewa anniversary & birthday party.... selamat mencuba!~

No comments:

Post a Comment