TQ Sudi Follow Saya
Tuesday, 9 August 2011
Pasta Au Gratin
Bahan-bahan:
100g Pasta @ Macaroni
Udang - kopek kulit
Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna -
Cendawan butang - hiris2
Garam
Lada hitam/lada sulah
1 sudu besar butter
1/4 bawang besar - cincang
Bahan Untuk White Sauce:
1 cawan susu segar
1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj
2 sudu makan butter
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sk lada hitam
1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2
Untuk Topping:
Keju Mozarella parut
Cara-cara untuk white rsauce:
Panaskan periuk. Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung. Gaul.
Masukkan susu dan juga air, kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. (kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lagi). Matikan api.
Untuk membuat makaroni/pasta:
Rebus makaroni hingga empuk.Toskan dan gaul dengan olive oil. Ketepikan.
Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas dan curahkan white sauce di atas.
Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe (sbb white sauce td dh gunakan cheese).
Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan. Siap untuk dhidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment