TQ Sudi Follow Saya

Tuesday, 9 August 2011

Bubur Ayam


Bahan-bahan (3-4 org):
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
Sedikit garam
1 liter air
Bahan Sampingan:

Lada merah
Daun bawang n daun sup
Sedikit minyak bijan
Ikan bilis - digoreng
Kacang tanah - digoreng
Lada jeruk
Telur masin
Cara-cara:

Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras, masukkan dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. (Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak).
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup.
Titiskan sikit dgn minyak bijan.
Sedap dimakan dengan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin.

No comments:

Post a Comment