TQ Sudi Follow Saya

Friday, 19 August 2011

Meatball Fettuccine


(bahan utk meatballs)

200gram daging cincang,
4 sudu besar serbuk roti
1/2 biji telur ( dipukul sedikit)
sedikit oregano
sedikit lada sulah
1/4 biji bwg besar saiz sederhana dicincang halus ( ita tukar bawang putih)

Dlm mangkuk besar campurkan daging cincang, serbuk roti , bawang cincang, lada sulah, telur ,oregano & 1/4 tsp garam. gaul rata ( jgn terlebih gaul lama2) kemudian bulat2kan dlm 20 biji. susun dlm baking pan dan bakar selama 15-20min suhu 160'C. sejukkan sebentar, kemudian buat sos pasta pulak.

untuk Sos Pasta

4 biji tomato (3 biji diblender, dan 1 biji lagi dipotong dadu)
3 sudu besar tomato ketchup ( boleh diganti dengan tomato puri)
1/4 biji bwg besar (dicincang halus)
2 biji bwg putih (dincincang halus)
1/4 batang carrot (dipotong dadu)
2 biji cendawang butang (dipotong dadu)
1 sudu besar minyak zaitun
sedikit oregano
ita tambah ayam cincang sikit

blender tomato hingga hancur kemudian panaskan minyak. Masukan carrot, cendawan, bawang putih & bawang besar dan masak hingga lembut. masukkan tomato ketchup dan tomato yg didadu tadi, oregano, lada sulah, garam & gula biarkan mendidih. Kemudian perlahankan api dan biarkan reneh dlm 15 minit. kacau sekali sekala. masukkan meatballs tadi dan biarkan kuah agak pekat, sesuaikan rasa dan hidang panas-panas, taburkan parmersan cheese dan daun parsley jika suka.

No comments:

Post a Comment