TQ Sudi Follow Saya

Monday, 23 May 2011

Puding Trifle











Ingredients:

Segulung kek swissroll atau kek biasa pun boleh
1 liter susu segar
5 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula
1 tin buah-buahan campuran
1 kotak agar-agar jeli kristal Nona ( perisa yg disukai)
Untuk Hiasan:
Fresh strawberry (boleh guna buah yg disukai)
Krim putar

Cara-caranya:
1. Potong kek dan susun dlm bekas yang anda suka, seelok-eloknya bekas transparent supaya nampak lapisan puding.
2. Letakkan sedikit jus dari buah-buahan campuran ke atas kek dan letakkan buah-buahan campuran ke atas kek.
3. Untuk lapisan kedua, masukkan susu, gula dan tepung kastard ke dalam periuk dan kacau rata. Jerang guna api sederhana selama 20 minit sehingga adunan agak pekat.
4. Curahkan perlahan-lahan ke dalam bekas yg mengandungi kek tadi.
5. Akhir sekali, bancuh jeli kristal dgn air panas dan tunggu jeli agak sejuk sedikit (5 minit) barulah dituangkan perlahan-lahan ke atas adunan kek dan susu tadi. Untuk memastikan lapisan jeli anda kelihatan cantik, aduanan jeli haruslah sedikit sejuk.
6. Akhir sekali, paipkan krim putar di atas dan hias dgn buah strawberry.

Sesuai utk makan malam romantik dan annivesary :))
Selamat Mencuba.

2 comments:

  1. sorry..i have to comment... gambar tak menarik la sis... tapi sis punye trifle memang terangkat!!

    ReplyDelete
  2. hahahahaha, sori ye sis, nanti i upload tg terbaek punya hahahaha

    ReplyDelete