TQ Sudi Follow Saya

Friday 19 August 2011

Chilled Strawberry Cheesecake


Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut digestive atau marie
125 gm mentega tanpa garam -

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - blh campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar jem strawberry

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit ( guna air panas, kacau dan sejukkan)

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.

Topping:
150 ml jus strawberry - guna jem strawberi + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk pun boleh

Cara-cara

Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.
Buat topping buat seperti diatas.
Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah strawberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment