TQ Sudi Follow Saya
Monday, 17 October 2011
Tiramisu Ala Amerika
BAHAN KEK SPAN COKLAT:
5 biji telur gred A
3/4 cawan gula
1 sudu kecil vanila
1/2 cawan dan 2 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar serbuk koko
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan oven pada suhu 1800C. Sapu mentega pada dulang pembakar.
2. Dengan menggunakan mesin pengisar, pukul telur, gula dan vanila selama 10 minit.
3. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko beberapa kali.
4. Masuk campuran tepung ini ke dalam adunan telur secara perlahan-lahan.
5. Tuangkan adunan di atas ke dalam dulang yang telah disediakan. Bakar selama 35 hingga 40 minit. Sejukkan.
BAHAN SIRAP:
2 cawan air
1/2 cawan gula
CARA MENYEDIAKAN:
Di dalam mangkuk satukan air dan gula, biarkan sehingga larut.
BAHAN SAPUAN:
1 cawan kopi espresso
BAHAN KRIM MASCARPONE:
8 biji telur merah gred A
1 cawan gula kastor
450 gm keju mascarpone dilembutkan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul kuning telur lebih kurang dua minit dengan mesin pengadun.
2. Masukkan gula perlahan-lahan. Pukul lagi sehingga gebu dan sebati.
3. Masukkan krim Marcarpone yang telah dilembutkan tadi ke dalam mesin pengadun.
4. Pukul sebentar. Sejukkan sehingga siap untuk digunakan.
CARA MENYUSUN TIRAMISU:
1. Potong kek span kepada tiga lapis.
2. Bahagikan krim Mascarpone, sirap dan kopi espresso kepada dua bahagian.
3. Letakkan lapisan kek span yang pertama ke dalam bekas dan letakkan di tempat yang agak tinggi sedikit bagi memudahkan kerja menghias.
4. Sapukan sirap dan sedikit kopi espresso dengan menggunakan berus.
5. Sapukan setengah krim mascarpone di atasnya.
6. Lapiskan semula dengan satu lapis kek span lagi. Ulang hingga selesai. Sejukkan.
7. Hiaskan tiramisu di atas dengan serbuk koko.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment