TQ Sudi Follow Saya

Friday 28 October 2011

German Black Forest

Resepi ni saya dapat daripada auntie saya yg memang pandai buat kek!



German Black Forest

Bahan A
95 g minyak jagung

Bahan B
30 g serbuk koko
150 g dark chocolate (dadu)

Bahan C
90 ml air kosong (air paip)

Bahan D
60 g high ratio flour atau superfine flour atau tepung kek
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder

Bahan E
6 kuning telur

Bahan F
225 g putih telur
95 g gula kastor
1/2 tsp cream of tartar

Chocolate Mouse
350 g whipping cream
1 1/2 tbs gula kastor
20 g serbuk koko
75 ml pitted cherry juice
1 1/2 tsp gelatin (dilarut dalam 2 tbs air)
3/4 tbs instant coffee powder
2 tin (kaleng) dark pitted cherry
Chocolate ganache

Loyang 9"


Kaedah Penyediaan

1. Panaskan oven 180 C. Alas loyang dengan kertas minyak.
2. Panaskan minyak. Masukkan bahan B, kacau sampai coklat cair. Tutup api. Kemudian masukkan C, D dan E.
4. Ketepikan.
5. Putar putih telur dengan kelajuan tinggi sampai stabil. Kemudian ambil semangkuk adunan ini, masukkan dalam bahan adunan 2. Kacau sebati. Ulangi proses sampai semua putih telur habis. Guna spatula atau sudip sahaja ya.
6. Bakar 45 minit atau sampai kek masak.
7. Pukul whipping cream sampai gebu bersama gula dan serbuk koko dan gelatin dan jus cherry.
8. Bahagi kek kepada 3 bahagian dan sapu setiap lapisan dengan chocolate mousse dan pitted cherry.
9. Litupi seluruh kek dengan baki frosting tadi dan hias.
10. Simpan dalam peti sejuk dan hanya dikeluarkan jika hendak dihidangkan saja.

No comments:

Post a Comment