TQ Sudi Follow Saya

Saturday 29 October 2011

Apple Pie


Bahan-bahan untuk doh manis:

250 gm mentega
250 gm gula
500 gm tepung gandum
2 biji telur

Bahan-bahan untuk inti epal:

3 biji epal segar
25 gm kismis
5 gm serbuk kulit kayu manis
Sedikit air

Cara menyediakan doh manis:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu. Kacau rata.

3. Masukkan tepung.

4. Kaup hingga rata sebelum diuli hingga menjadi doh yang lembut.

5. Sejukkan di dalam peti sejuk.


Cara menyediakan inti epal:

1. Epal dikupas kulitnya dan kemudian dipotong nipis.

2. Masukkan epal, kismis, serbuk kulit kayu manis dan sedikit air ke dalam periuk.

3. Kacau rata dan masak di atas api kecil hingga lembut.

4. Sejukkan.


Cara menyediakan pai epal:

1. Doh yang sudah sejuk, dicanai setebal 1/2 sm.

2. Buat 2 keping pastri, satu selebar 33 sm dan satu lagi selebar 23 sm.

3. Ambil pastri 33 sm dan letakkkan di dalam acuan pai yang telah digris.

4. Tekan supaya pastri menutupi seluruh bahagian acuan, termasuk di bahagian tepinya.

5. Masukkan inti epal hingga penuh dan tutup dengan pastri 23 sm.

6. Kemaskan doh dengan menekan di sekeliling acuan, sebelum dicucuk dengan garpu.

7. Akhir sekali, sapu permukaan pastri dengan telur dan bakar pada suhu 180 darjah Selsius selama 45 minit atau hingga masak.

8. Biar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment