TQ Sudi Follow Saya

Thursday 27 October 2011

Red Velvet Cake


Bahan2 untuk Kek
250 gm tepung gandum
1/2 sk garam
15 gm serbuk koko (2 sudu kecil)
113 gm butter - suhu bilik
300 gm gula kastor (boleh kurangkan jadi 200 gm kalau tak suka manis)
2 biji telur grade A
240ml susu segar + 1 sb cuka
2 sb pewarna merah
1 sk cuka
1 sk baking soda


Cream Cheese Frosting
250 gm cream cheese
1 sk esen vanila
50 gm gula icing
1/2 cawan whipping cream

Cara-cara

1. pnaskan oven pade suhu 160 C
2. ayak tepung,garam dan serbuk koko. ketepikan.
3.pukul butter dan gula hingga kembang. Campurkan telur satu persatu dan pukul sekali lagi hingga gebu.
4.Masukkan esen vanila, kacau rata.
5.Campukan buttermilk @ susu segar yg dicampur cuka dgn pewarna merah.
6.masukkan buttermilk dengan adunan tepung tadi berselang seli,setiap satunya 3 bahagian iaitu dinulakan dan diakhiri dengan tepung (tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung). kacau rata.
7. didalam cawan kecil, satukan cuka dengan baking soda, biarkan ia berbuih dan cepat masukkan dalam adunan tadi. kacau rata.
8. masukkan adunan ke dalam loyang yang sesuai, (jgn lupe sapu loyang ngan butter dan sedikit tepung dulu) dan bakar sehingga 30 minit atau kek masak sepenuhnya. (cucuk kek ngan lidi, kalo x melekat kek pade lidi maknenye da masak la tu).
9. setelah masak biarkan kek sejuk seketika sebelum menyapuye dgn cream cheese frosting...


Cream Cheese Frosting
1. pukul laju cream cheese hingga licin.
2. campurkan esen vanila dan gula. pukul lagi hingga larut dan licin.
3. campur whipping cream atau air panas. kacau lagi sampai betul2 smooth...
4. belah kek pada 4 atau 2 bahagian sama besar
5.sapu setiap belahan ngan cream cheese frosting.
6. sapu bahagian luar kek ngan cream cheese frosting. boleh hias dgn strawberry / kelapa kering jika suka @ ikut kreativiti anda.
7. sejukkan sebentar beberapa jam hingga cream cheese sedikit keras, blh la dihidang..

No comments:

Post a Comment