TQ Sudi Follow Saya

Friday, 28 October 2011

Kek Batik Lapis Cheese

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :

1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
5. Panaskan susu segar,padamkan api.
6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment