TQ Sudi Follow Saya

Wednesday, 12 October 2011

Resepi Semasa Berpantang

KERABU PEGAGA



Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda

bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam

cara..
1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tuutup api..
3. kacau rata dan hidangkan..

simple kan...

kalau bukan dalam pantang..boleh tambahkan cili merah..ikut kepedasan yg bolehlah...
memang sedap.....

HARUAN PANGGANG HALIA

Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam

bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.
Sup Ikan Haruan

Bahan-Bahan

1ekor ikan haruan - dipotong keping
1inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 1/2cawan air
Garam secukup rasa

Cara-Caranya

1. Panaskan periuk dan masukkan halia, bawang merah,
serbuk lada putih bersama air.

2. Biarkan mendidih dan masukkan ikan haruan. Masak sehingga kuah
menjadi pekat dan boleh dimakan bersama nasi panas.

Ikan Parang Masak Pindang

Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup ( dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)

Cara penyediannya:
Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air (agak-agak kuah banyak mana yang digemari) tanpa minyak. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam.

Makan masa panas... Sedap..... kalau tak pantang pun, best . kene pulak dgn sambal belacan...wau...


Resepi Ikan Singgang (Trengganu)

Bahannya:
Ikan (Dalam 6 ekor)
7 ulas Bawang putih
3 ulas Bawang merah (Tak letak pun takpa)
1 inci Lengkuas
Halia sikit ( Tak letak pun takpa)
1 inci kunyit hidup
Asam Keping - 3 0 4 keping
Beberapa biji cili hidup hijau dan Cili padi.
7 cawan air.
sedikit serbuk kunyit
Garam.

Caranya :
Sangat senang. Masukkan ikan dalam periuk.
Setelah itu masukkan semua bahan kecuali cili hidup.
Jerangkan atas dapur hingga mendidih. Letakan cili api/padi dan cili hidup hijau.
Kemudain tutup api.
(Note; Bila nak makan patahkan cili api dalam kuah - lagilah sedap)
Lauk ini lebih sedap dimakan sehari lepas dimasak. - jimat.. klu masak lebih esuk panaskan saja ..dah boleh makan lagi)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment