TQ Sudi Follow Saya

Tuesday 1 November 2011

Puding Roti Choc Chip



250 gm roti - anggaran 8- 10 keping
500 ml susu cair
125 ml double cream
40 gm gula perang - boleh tambah 20 gm lagi
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
100 gm choc chip
2 sudu gula pasir - untuk tabur atas puding


Panaskan oven 170 C
Sediakan loyang berukuran 23 cm atau 9 inc
Leserkan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
Boleh juga gunakan ramekins atau casserole.

Roti di potong kecil
Boleh bakar dulu roti tu sekejap supaya roti tidak terlalu lembik bila di rendam. Dan kita juga akan dapat tekstur puding yang agak padat.
Susun roti dalam loyang, atau ramekins atau casserole.
Taburkan 100 gm choc chip.

Dalam satu bekas yang lain kita satukan, susu, double cream, gula perang, telur dan esen vanila.
Pukul sehingga adunan rata.
Tuangkan perlahan2 atas roti tadi supaya ia meresap dalam roti.
Teka-tekan rori supaya ia meresap adunan.
Biarkan roti terendam sebentar selama lebih kurang 20 minit
Taburkan gula pasir atasnya.
Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 40 minit
Sedia untuk di hidangkan.

No comments:

Post a Comment