TQ Sudi Follow Saya
Wednesday, 2 November 2011
Choc Marbled Cheesecake
Untuk base
200 g digestive biscuits
75 g butter, cairkan
Untuk kek
150 g dark chocolate, (75% cocoa solids), cincang kasar
500 g cream cheese
225 g sour cream / yogurt asli
85 g caster sugar
3 biji telur, pukul sikit
1 kuning telur
1 sd kecil esen vanilla
hirisan coklat untuk hiasan (optional)
Method:
1. Panaskan oven 160 C.
2. Untuk base, kisar biskut hingga hancur dan campurkan dengan butter yang telah dicairkan.Mampatkan pada dasar loyang dan bakar selama 10 minit. Ketepikan.
3. Cairkan coklat secara double-boil dan ketepikan.
4. Masukkan semua bahan-bahan lain dalam mixing bowl dan pukul hingga adunan kembang dan rata.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan coklat cair pada satu bahagian adunan dan gaul sebati.
5. Selang selikan adunan asal dan adunan coklat ke dalam loyang berisi base biskut tadi sehingga habis dan lorekkan permukaan kek dengan pisau untuk corak marble.
6. Bakar selama 50 minit dan lapikkan loyang dengan air.
7. Biarkan kek sejuk di dalam oven dan sejukkan dalam fridge. Boleh hiaskan kek dengan hirisan coklat jika suka.
Labels:
Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment