TQ Sudi Follow Saya
Monday, 12 September 2011
Chilled Strawberry Cheesecake
Bahan A (base)
180gm cream cracker Jacob
120gm butter
Bahan B (Cheese)
250gm cream cheese
250ml whipping cream
140gm gula castor
2 sudu besar jus lemon
15 gm gelatin halal - campurkan air dgn gelatin
Atas double boiler dan sejukkan
100 ml air - dan sejukkan selama 5 minit
*Beberapa biji strawberi dipotong halus
Bahan C (Topping)
1 sudu besar gelatin
1/2 cawan strawberry filling
1/3 cawan air
Sedikit buah strawberi utk hiasan
Cara membuatnya:
Bahan A
Cairkan butter, hancurkan biskut cream cracker.
Gaul sebati dan kemudian mampatkan dalam loyang bersize 8”
Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Bahan B.
1. Masukkan gelatin ke dalam air. Panaskan dengan cara double boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
2. Pukul krim putar sehingga gebu dan pekat.Ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan jus lemon hingga adunan menjadi sebati.
4. Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
5. Kemudian tuangkan adunan ini ke dalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk.
6. Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan 1/3 adunan cheese kedalamnya, ratakan.
7. Kemudian, taburkan potongan buah strawberi di atas adunan cheese tadi. Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.
8. Ratakan. Sejukkan dalam peti ais 2 - 3 jam utk proses beku sepenuhnya.
Bahan C
Masukkan gelatin ke dalam 1/3 air dan panaskan dgn kaedah double boiler. Kacau hingga gelatin larut. Kemudian, masukkan ½ strawberi filling dan kacau sebati.
Keluarkan loyang berisi adunan cheese dari peti sejuk dan aturkan buah strawberi ke atasnya. Tuangkan adunan topping dan ratakan. Masukkan kembali dalam peti sejuk.
Bila adunan dah betul2 sejuk boleh lah dipotong dan hidangkan.
Labels:
Cheesecake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment