Kek yang tak pernah menjemukan ni mmg popular kat rumah dan kat sekolah. Ok, jom kongsi resepi Si Baldu Merah ni.
Bahan A:
250gm tepung naik sendiri
1 sudu besar serbuk koko
secubit garam
Bahan B:
113 gm butter
2 biji telur
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan C:
240ml susu segar
1 sudu besar cuka
4 sudu besar pewarna merah
Bahan D:
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan Topping:
250gm cream cheese
3 sudu besar gula icing
1 sudu kecil esen vanila
1 1/4 cawan whipping cream
Cara-cara:
1. Ayak Bahan A dan ketepikan.
2. Campur kesemua Bahan C dan ketepikan.
3. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla pukul lagi.
4. Selang-selikan tepung dan susu dan pukul hingga sebati.
5. Campurkan Bahan D sehingga berbuih didalam bekas lain dan masukkan kedalam aduanan kek tadi. Gaul sebati.
6. Bakar selama 40-50 minit dengan suhu 150-160 C.
7. Untuk topping, pukul semua bahan sehingga kembang dan belah kek kepada 2 bahagian dan sapukan pada kek. Hias mengikut citarasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment