TQ Sudi Follow Saya

Thursday 19 April 2012

Tart telur


Bahan Base :-

40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
30 gm gula kastor
1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
80 gm flour
20 gm serbuk almond

Cara-Cara:-

Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit.
Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling.

Bahan Filling:-
Sumber :
1 cawan susu segar
4 biji telor
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan:-

Pukul telor dengan gula hingga sebati.
Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
Tuang ke dalam acuan tart tadi.
Bakar dalam oven 160C hingga masak. 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan..

No comments:

Post a Comment