TQ Sudi Follow Saya

Saturday 24 December 2011

Muffin Pisang Strawberry n Choc chips


Bahan A
1 cawan tepung bluekey
1/2 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
shoc chip (ikut suka banyak mana)

Bahan B
3 biji pisang berangan emas bersaiz sederhana
1/4 cawan minyak sayuran
1 biji telur
1/4 cawan gula perang
sedikit esen vanila

Bahan Hiasan
Whipping cream
strawberi

Cara membuatnya

1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan kacau rata.
2. Dalam mangkuk yang berasingan masukkan bahan B dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian satukan ke semua bahan tadi dan masukkan ke dalam loyang atau papercup.
4. isikan sebanyak 3/4 adunan ke dalam acuan atau papercup.
5. Bakar selama 20-25 minit dengan suhu sekitar 170'-180'. (Boleh juga cucuk dengan lidi(jika licin memang dah masakla tu)
6. hiaskan dengan whipping cream + strawberi
* resepi di atas untuk 11 biji muffin (berbeza mengikut size papercup atau acuan loyang)

No comments:

Post a Comment